نوع مقاله : مقاله علمی پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار گروه شهرسازی دانشگاه گیلان
2 گروه شهرسازی،دانشکده هنر و معماری، دانشگاه گیلان،رشت، ایران
چکیده
تازه های تحقیق
فلسفه پیادهراه سازی در عصر حاضر پاسخ به مشکلات عدیده ای است که با پیدایش اتومبیل برای بشر امروز بوجود آمده است. روزگاری احداث خیابانها، اتوبانها و بزرگراهها از جمله دستاوردهای قابل دفاع مدیران شهری برای رفع ترافیک شهری محسوب میشد اما امروزه مشخص گردیده است که اشتهای سیری ناپذیر در استفاده از خودروی شخصی، رمقی را برای شهرها باقی نگذاشته و آلودگی هوا هر روز نفسها را تنگ تر کرده است تا جایی که تعداد روزهای پاک در کلانشهرها از تعداد انگشتان دستها در طول یک سال فراتر نمیرود. برای رفع این مشکل آن گونه که عنوان گردید برنامه ریزان شهری حرکتی نوین را در راستای اهمیت بخشیدن به فضاهای انسانگرا آعاز نمودند تا جایی که امروزه فضاهای شهری و مکان های عمومی به دور از هیاهو در دسترس شهرنشینان قرار دارند. از جمله این فضاها میتوان به پیادهراه ها اشاره داشت. آنچه در این پژوهش بدان پرداخته شد بررسی تاثیرات مکانهای سوم مانند پیادهراه چهارباغ بر سرزندگی فضاهای شهری است که در صورت مدیریت صحیح، در عصری که همه چیز با سرعت در حال تغییر کردن است و مجالی را برای انسان امروز باقی نگذاشته است، میتوان با ایجاد فضاهای عمومی مجددا سرزندگی را به فضاهای شهری بازگرداند. هرچند نتایج بدست آمده و همچنین اجتماع مردمی که هر روز بویژه در پایان هفته از این مکان استفاده میکنند؛ نشانمیدهد که تا چه میزان فضایی که دربرگیرنده ویژگیهای یک مکان سوم باشد؛ میتواند به حضورپدیری و سرزندگی فضای شهری منجر گردد اما وظیفه مدیران و برنامهریزان شهری است که در حفظ سرزندگی فضای پیادهراه کوشا باشند و در این میان با طراحی برنامه های مدون، ضمن جبران کمبودها و حذف نقصانهایی که میتواند موفقیت بدست آمده را تحتالشعاع قراردهد، سعی نمایند تا هرچه بیشتر به افزایش میزان رضایتمندی شهروندان منجر گردد. با این وجود این که در طرح های توسعه شهری اصفهان تا چه میزان به اینگونه موارد پرداخته شده است موضوعی است که پاسخ به آن نیازمند پیگیری و مطالعه سند توسعه شهری دارد. و همچنین این موضوع که احیای پیادهراه از حیث کالبدی تا چه میزان منطبق بر بافت تاریخی و معماری کهن بوده و از نظر باور عمومی، آیا توانسته است رضایت کسانی که با این مکان پیوندی عمیق دارند را بدست آورد؛ بی شک پرسشهایی است که نیازمند مطالعه و تحقیق میباشد. با این وجود هرچند همواره محیطهای شهری و بالاخص در مطالعه اخیر پیاده راه چهارباغ در معرض مخاطرات و آسیب های اجتماعی قرار دارند و نظر به اینکه وجود متکدیان بعنوان یک معضل جدی باعث کاهش میزان سرزندگی فضای پیادهراه میگردد نظارت بیشتر بر محیط پیادهراه یکی از راهکارهایی است که میتواند موجب بهبود شرایط موجود گردد. از دیگر نکات قابل توجه، وجود بناهای مخروبه در طبقات بالایی ساختمانهای موجود در جداره پیادهراه میباشد که باعث کاهش زیبایی بصری میگردد. در صورت تعمیر و احیای بافتهای تخریب شده، باعث افزایش زیبایی و جلوه های بصری پیادهراه میگردد. از آنجاییکه زنان بیشتر از مردان در این محیط حضور دارند و از آنجاییکه کودکان همراهان همیشگی مادران هستند توجه به ایجاد مکانی امن برای کودکان بهمراه فضایی شاد و مفرح نیازی است که به شدت کمبود آن احساس میگردد. اکنون با توجه به مطالب ارائه شده ، برخی پیشنهادات طبق شکل 8 ارائه میگردد.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
One of the features of a pedestrianized city is having suitable public places so that citizens could spend their leisure time there. Making such spaces is, one of the important duties of city managers. Chaharbagh Abbasi Street, having the characteristics of third places such as green spaces and shady trees that can bring a sense of belonging and memories for pedestrians is now available as a pedestrian for citizensIn this research, the conceptual model was defined, by studying library document and also, which is done by examining other research works conducted in this field. In this model, the characteristics of the third places were classified as independent variables in four indicators of "uses and activity", "access and linkages", "comfort and image", and "sociability". And the extent of its effect on vitality index as a dependent variable was investigated by designing a questionnaire in the form of a five-choice Likert scale and analyzed by Smart PLS software with a second order confirmatory Factor method. The statistical sample size was obtained using the Morgan Table and the questionnaire was distributed randomly among 384 citizens in Chaharbagh Abbasi pedestrian area of Isfahan city. This study showed that, although “access and linkages” variables does not have a direct effect on the vitality variable, indirectly and through influencing other variables, it has a significant role in the vitality of Chaharbagh pedestrian space. In this research, 66% of the changes in vitality as a dependent variable were explained by independent variables such as “comfort and image”, “sociability”, “uses and activity” in the structural model. Since most of the citizens use the pedestrian space as a place to talk and have fun with family and friends, it is very crucial to provide a safe environment that can make the conversation space pleasant.
کلیدواژهها [English]
از جمله ویژگیهای شهر پیاده مدار، داشتن مکانهای عمومی مناسب است تا شهروندان بتوانند اوقات فراغت خود را در آنجا سپری نمایند. خیابان چهارباغ عباسی با داشتن ویژگیهای مکانهای سوم از قبیل فضاهای سرسبز و درختان سایه دار، احساس تعلق و خاطره انگیزی، امروزه بصورت پیادهراه در اختیار عابرین پیاده قرار گرفتهاست. در این تحقیق ابتدا با مطالعه اسناد کتابخانه ای، مدل مفهومی ترسیم گردید. در این مدل ویژگیهای مکانهای سوم بعنوان متغییر مستقل در چهار شاخص تنوع و کاربری، دسترسی و پیوستگی، راحتی و منظر و نهایتا اجتماعپذیری دستهبندی گردید و با طراحی پرسشنامه در قالب طیف لیکرت پنج گزینهای، و توزیع آن با توجه به حجم نمونه بر اساس جدول مورگان در میان 384 نفر از شهروندان بالای 18 سال در پیادهراه چهارباغ و حوزه بلافصل آن، میزان تاثیرات آنها بر روی شاخص سرزندگی بعنوان متغیر وابسته از طریق نرم افزار Smart PLS با روش تایید عاملی دو مرحله ای مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه نشان داد هرچند متغیر دسترسی و پیوستگی تاثیر مستقیم بر روی متغیر سرزندگی ندارد اما بطور غیر مستقیم و از طریق تاثیرگذاری بر روی سایر متغیرها، نقش قابل ملاحظهای بر سرزندگی فضای پیادهراه چهارباغ دارد. در این پژوهش 66 درصد تغییرات سرزندگی بعنوان متغیر وابسته توسط متغیرهای مستقل از قبیل راحتی و منظر، اجتماع پذیری ،کاربری و فعالیت در مدل ساختاری تبیین گردید. از آنجاییکه بیشتر شهروندان از فضای پیادهراه به عنوان پاتوق گفتگو و خوشگذرانی در کنار خانواده و دوستان استفاده میکنند، لذا فراهم کردن محیطی امن که بتواند فضای گفتگو را دلنشین نماید، بسیار حائز اهمیت میباشد. بدین منظور،کف سازی مناسب به همراه ایجاد فضای سایه دار و کیفیت بخشی به فضاها و کافه های روباز از جمله نکات بارزی است که مورد توجه عموم شهروندان بوده و احساس خاطرهانگیزی را بهبود بخشیده است. و در صورتیکه مدیران شهری به این مسائل اهتمام داشته باشند میتواند فضای دل نشینی را برای شهر به ارمغان بیاورد.