Document Type : Research Paper
Authors
1 Department of Physical Geography, University of Isfahan
2 Department of Physical Geography,University of Isfahan
3 Physical Geography,Geography sciences and Planning,university of Isfahan
Abstract
Highlights
Climate change has caused a transfer in the zone of agricultural products. Food security and economic development in different zoon are threatened due to the transfer in the zone of agricultural products. In Iran, the production of edible oil is one of the challenges of food security. The olive tree is one of the species. This plant species was selected as a species adapted to the climatic conditions of Bushehr province since the 1990s. With the increase in temperature from the second half of the 1990s onwards, the amount of production and the phenological conditions of the olive tree faced a crisis. The findings indicated that the anomaly and Pettitt Test of the average annual temperature from 1996 to 2021 is more than 1.2°C compared to the period of 1951-1995. The downscaling data (CMPI5) showed the continuation of the trend of increasing temperature in the period of 1997-2040, according to the agreement of the future temperature conditions with the phenological conditions of olives, it was determined that the temperature increase until June led to a decrease in production efficiency and displacement of the plant, stopping the growth of the plant from June to August. (Observations) will be given to May by September (Future). Also, due to the increase of days with temperatures above 40°C, the amount of fruit burn increases. In the past, the unsuitable area for olive cultivation included Asaluyeh and a part of Dashestan. In the future, it will expand very unsuitable olive areas. These areas are: Kangan, Jam, Deir and Dashti (East of Bushehr province) and the foothills of the North province. These findings confirm the hypothesis of the transfer of olive cultivation zone in Bushehr province
Keywords
Main Subjects
کاهش بازدهی تولیدات باغی و زراعی، افزایش آفات و کاهش کیفیت محصولات کشاورزی و تهدید امنیت غذایی از پیامدهای تغییر اقلیم هستند. اثر گذاری تغییر اقلیم بر کشاورزی منجر به افزایش ریسک و ریسک پذیری در حوزه فعالیت های کشاورزی می شود. نتایج بررسی داده های مشاهداتی، رخداد تغییر اقلیم در استان بوشهر را تایید می نماید. آنومالی دمای سالانه استان بوشهر بیانگر افزایش فراوانی سالهای با دمای بیش از میانگین از 1996 تا 2021 است. براساس آزمونPettitts این افزایش حدودc˙ 2/1 می باشد. علاوه برآن روند افزایش معنی دار دما در سطح اطمینان 95% و مقادیر 2≥ Z رخداد تغییر اقلیم در استان بوشهر را تایید کرد. داده های برآوردی دوره آینده تداوم روند افزایشی آستانه های دمای زیتون برای دوره (2040-2021) را تایید می کند. یافته های تحقیق نشان داد با افزایش دمای حداقل در 20 سال آینده نیاز سرمایی درخت زیتون تامین نشده و فصل گلدهی بجای فروردین در اسفند رخ می دهد. همچنین پهنه های وسیع تری از استان بوشهر میانگین دمایی بیش از 26 درجه را تجربه خواهد کرد. لذا درآینده دوره توقف رشد زیتون از 90 روز به 150 روز می رسد. همچنین با افزایش فراوانی روزهای با دمای بیش از c˙ 40 سوختگی میوه بیشتر و کیفیت زیتون کمتر می شود. بنابراین مناطق نامناسب زیتون علاوه بر شهرستان عسلویه و دشتستان شهرستانهای کنگان، جم، دیر و دشتی ، کوهپایه های شمال استان و بخش های از دیلم را نیز شامل می شود و قلمروهای مساعد کشت زیتون به سمت غرب استان جابجا خواهد شد.