ژئومورفولوژی
موسی عابدینی؛ ابوذر صادقی
چکیده
هدف از این پژوهش محاسبه جزیره حرارتی شبانه کلانشهر تبریز (UHI ) و ارتباط آن با کاربری اراضی شهری است. برای انجام این پژوهش از دادههای شبانه ماهواره ترا سنجنده استر (باندهای10 الی 14) و سنتینل 3 از سنجنده SLSTR استفاده شد. تصویر سنجنده استر در محیط نرمافزار ENVI 5.3.1 و تصویر سنجنده SLSTR ماهواره سنتینل در محیط نرمافزار SNAP محاسبه و با استفاده ...
بیشتر
هدف از این پژوهش محاسبه جزیره حرارتی شبانه کلانشهر تبریز (UHI ) و ارتباط آن با کاربری اراضی شهری است. برای انجام این پژوهش از دادههای شبانه ماهواره ترا سنجنده استر (باندهای10 الی 14) و سنتینل 3 از سنجنده SLSTR استفاده شد. تصویر سنجنده استر در محیط نرمافزار ENVI 5.3.1 و تصویر سنجنده SLSTR ماهواره سنتینل در محیط نرمافزار SNAP محاسبه و با استفاده از ARCGIS 10.8 سایر محاسبات آماری و خروجی انجام شد. در تصویر استر با کمینه دما 14/5 و بیشینه دما 91/23 درجه سانتیگراد که بیشترین دمای مناطق در این تصویر مربوط به کاربریهای زمین بایر، حمل و نقل، کشاورزی، صنعتی و مسکونی و همچنین مناطق کم ارتفاع و مناطق دارای فاقد پوشش گیاهی است. بیشترین درصد مساحت مربوط به دمای بین 16/15 الی 88/17 درجه سانتیگراد حدود 75/45 درصد شهر است. مناطقی با دمای بیش از 19 درجه سانتیگراد مساحتی برابر با 451/31 کیومتر مربع یعنی 58/12 درصد را شامل میشود. در سنجنده SLSTR نیز کمینه دما 84/12 و بیشینه دما 62/21 درجه سانتیگراد است که دو سنجنده در کمینه با هم اختلاف زیادی داشتند ولی در بیشینه دما از اختلاف کمتری برخوردار بودند. در این سنجنده نیز کاربریهای زمین بایر، حمل و نقل، کشاورزی، صنعتی و مسکونی بیشترین دما را دارند. در این سنجنده نیز دمای بین 29/17 الی 45/18 دارای بیشترین درصد مساحت بوده و مناطق دارای بالای 19 درجه سانتیگراد مساحتی معادل 068/17 کیلومتر مربع یعنی 82/6 درصد مساحت را شامل میشود . با توجه به نتایج استخراج شده که هر دو ماهواره دمای تقریبا مشابه و کاربری و مناطقی که دارای دمای بالایی بودند مشترک استخراج کردند میتوان گفت که در استخراج جزیره حرارتی شهری (دمای شبانه) از هر دو ماهواره میتوان استفاده کرد.
سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور
صیاد اصغری سراسکانرود؛ حمید سلیمانی یوزبند؛ ابوذر صادقی
چکیده
هشترود یکی از شهرستانهای جنوبی استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان هشترود است. این شهر در بین مختصات جغرافیایی 36 درجه و 45 دقیقه الی 37 درجه و 24 دقیقه عرضشمالی و 46 درجه و 25 دقیقه الی 47 درجه و 24 دقیقه طولشرقی واقع شدهاست. هدف این تحقیق، تهیه نقشه کشت گندم با استفاده از روشهای یادگیری ماشین با تصاویر ماهوارهای سنتینل 2 میباشد.
روش ...
بیشتر
هشترود یکی از شهرستانهای جنوبی استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان هشترود است. این شهر در بین مختصات جغرافیایی 36 درجه و 45 دقیقه الی 37 درجه و 24 دقیقه عرضشمالی و 46 درجه و 25 دقیقه الی 47 درجه و 24 دقیقه طولشرقی واقع شدهاست. هدف این تحقیق، تهیه نقشه کشت گندم با استفاده از روشهای یادگیری ماشین با تصاویر ماهوارهای سنتینل 2 میباشد.
روش پژوهش: در این پژوهش، ابتدا تصاویر ماهواره Sentinel2-L2A تهیه شده و با استفاده از مجموعه تصاویر دارای اطلاعات بازتاب زمینی، شاخص پوششگیاهی نرمالشده استخراج شد. سپس با استفاده از زبانبرنامهنویسی R در محیط Jupyter Notebook الگوریتمهای طبقهبندی ماشینبردار پشتیبان و جنگلتصادفی روی تصاویر اعمال شدند و در آخر خروجیهای هر دو الگوریتم در نرمافزار Arcmap تجزیه و تحلیل شده و از نقشههای نهایی خروجی گرفته شد.
نتایج: در نهایت مشاهده شد که الگوریتم جنگلتصادفی با میزان دقت کلی 93 درصد و ضریب کاپای 87 درصد عملکرد بهتر و مناسبتری نسبت به الگوریتم ماشینبردار پشتیبان با دقت کلی 90 درصد و ضریب کاپای 82 درصد داشته است. این انتخاب به دلیل دقت بالاتر و ضریب کاپای بیشتر آن نسبت به سایر الگوریتمها است که نشاندهنده توافق بیشتر با واقعیت و دقت بالاتر در پیشبینیها میباشد.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از اجرای این الگوریتمها نشان داد که هر الگوریتم دارای نقاط قوت و ضعف خاص خود میباشد. الگوریتم ماشینبردار پشتیبان بهدلیل ساختار ساده و کارایی مناسب در بسیاری از مسائل طبقهبندی مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، در این پژوهش در مقایسه با دیگر الگوریتم یعنی الگوریتم جنگلتصادفی عملکرد ضعیفتری داشت. الگوریتم جنگلتصادفی نیز بهدلیل توانایی در ترکیب مدلهای مختلف و کاهش اثر بیشبرازش معمولا نتایج دقیقی ارائه میدهد. با این حال، پیچیدگی محاسبات بالای آن میتواند در کاربردهای بزرگتر مشکلساز باشد.