نوع مقاله : مقاله علمی پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2 کارشناس ارشد توسعه روستایی
چکیده
این پژوهش با هدف کلی تدوین راهبردهای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در بخش کشاورزی در استان بوشهر انجام شد. در این پژوهش ابتدا با استفاده مطالعات تحلیلی و ادبیات موضوع نقاط چهارگانه SWOT یعنی قوت، ضعف، فرصت و تهدید شناسایی شد و با استفاده از تکنیک AHP اولویتبندی شدند. جامعه آماری پژوهش کارشناسان و متخصصان آگاه به موضوع در سازمانهای ذیربط بودند که بهطور هدفمند برای مطالعه انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل دادهها در قالب تکنیک SWOT-AHP با استفاده از نرمافزار Expert Choice انجام شد. یافتههای پژوهش نشان داد که در ارزیابی معیارها، نقاط قوت، ضعف، تهدید، فرصت اولویتهای اول تا چهارم را به خود اختصاص دادند که وزنهای بدست آمده از برآیند این نقاط نشان دهنده غالب بودن فضای مخاطرهآمیز بر فضای مفید است. علاوه بر این در اولویتبندی نواحی استراتژیک نتایج نشان داد که راهبرد اول SO یعنی راهبرد تهاجمی (حداکثر – حداکثر)، راهبرد دوم راهبرد ST یعنی راهبرد اقتضایی (حداکثر – حداقل)، راهبرد سوم WO یعنی راهبرد انطباقی (راهبرد حداقل – حداکثر) و در نهایت آخرین راهبرد در موضوع مورد بررسی راهبرد WT یعنی راهبرد دفاعی (حداقل – حداقل) است. به طور کلی نتایج این پژوهش میتواند بینشهای جدیدی برای سیاستگذاران حوزه انرژی و محیط زیست را فراهم کند.
تازه های تحقیق
استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و روشهای سازگار با محیطزیست برای تولید برق یکی از اولویتهای امروز کشورهای توسعه یافته به شمار میرود؛ امروزه انرژی خورشیدی دارای بزرگترین قابلیت برای برآوردن نیاز جهان در آینده به عنوان یکی از منابع تجدیدپذیر است. نیاز به استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر برای رسیدن به تولید توان الکتریکی بیشتر، یکی از مهمترین و اساسیترین زمینهها برای یافتن منابع جدیدِ انرژیهای تجدیدپذیر میباشد. بهرهبرداری بهینه از منابع طبیعی نه تنها پاسخگوی نیاز بشر در تولید الکتریسیته میباشد، بلکه موجب برقراری تعادل میان تأمین نیازهای انسان و استفاده بهینه و عدم آسیبرسانی به محیط طبیعی میشود که خود از مباحث اصلی پایداری محیطی است. بنابراین، نیاز است که محققان سیاستگذاران این حوزه را مخصوصاْ در مناطقی که از پتانسیل بالایی برخوردار هستند کمک کند. در این راستا این پژوهش با هدف کلی تدوین راهبردهای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در بخش کشاورزی انجام شد. نتایج تحقیق در ارزیابی نقاط قوت، ضعف در توسعه انرژیهای تجدیدپذیر نشان داد، در میان نقاط قوت، مهمترین نقاط شامل «دسترسی سریع و آسان کشاورزان به انرژی در سطح مزرعه» و «ارتقاء آگاهی عمومی و پذیرش اجتماعی نسبت به کاربرد انرژیهای تجدیدپذیر» بود. این یافته با مطالعات (Ben Jebli & Ben Youssef, 2017; Qudrat-Ullah & Nevo et al., 2021; Njoh et al., 2021) همسو بود. در تحلیل این یافته میتوان گفت که یکی از مهمترین فواید انرژیهای تجدیدپذیر ساختار منعطف آن در مناطق مختلف میباشد (Migonpouri et al., 2013) و به همین دلیل بسیاری از کشاورزان میتوانند به راحتی از آنها در سطح مزرعه استفاده کنند و با توجه به شرایط استان بوشهر تمامی کشاورزان میتوانند دسترسی آسانی به انرژیهای تجدیدپذیر از جمله انرژیهای خورشیدی داشته باشند. علاوه بر این، در چند سال اخیر به واسطه رسانهها و نیازهای خود در سطح مزرعه آگاهی بالایی نسبت به کاربرد انرژیهای تجدیدپذیر پیدا کردهاند و احساس نیاز بالایی در آنان ایجاد شده است تا بتوانند سطح رفاه خود را بالا ببرند. علاوه بر این، در بررسی نقاط ضعف نتایج نشان داد که نقاط «هزینه بالا جهت راهاندازی اولیه» و «انگیزه پایین کشاورزان برای سرمایهگذاری در زمینه انرژی در بخش کشاورزی» مهمترین نقاط ضعف توسعه انرژیهای تجدیدپذیر شناسایی شد. این یافته در راستای مطالعات (Aydi et al., 2019; Azizi et al., 2020; Kazemieh et al., 2021) است. در تحلیل این یافته میتوان گفت که استفاده از انرژیهای تجدید در ابتدا هزینه بالایی را برای کشاورزان در بر دارد و کشاورزان به دلیل پشتوانه ضعیف اقتصادی معمولاْ نمیتوانند از این انرژیها در سطح مزرعه خود استفاده کنند بنابراین، نیاز است که دولت با تقبل بخشی از هزینهها زمینه توسعه انرژیهای تجدیدپذیر را فراهم کند. علاوه بر این، بسیاری از کشاورزان توان و زمینه دریافت استفاده از تسهیلات بانکی را ندارند زیرا بسیاری از بانکها وثیقههای سنگینی را طلب میکند که بسیاری از کشاورزان به دلیل عدم شرایط لازم از دریافت آنها محروم میشوند (Savari and Amghani, 2022). علاوه بر این، در چند سال اخیر به دلیل شرایط خشکسالی و کاهش بارندگیهای پیدرپی و به دنبال آن کاهش درآمد کشاورزان، انگیزه کشاوزران در زمینه سرمایهگذاری در بخش کشاورزی بسیار کاهش پیدا کرد و آنان تمایلی به ادامه در بخش کشاورزی ندارند و حتی بسیاری از آنها با فروش زمینهای خود از بخش کشاورزی خارج شدند (Savari et al., 2022).
در بررسی نقاط بیرونی نتایج نشان داد که مهمترین نقاط فرصت جهت توسعه انرژیهای تجدیدپذیر شامل وجود قوانین حفاظت از محیطزیست در راستای انتشار کمتر کربن و آلایندگی هوا» و «دنبال کردن سیاست استقلال و خودکفایی در منابع انرژی و کاهش وابستگی به خارج» بود. این یافته در راستای مطالعات (Wall et al., 2021; Makki & Mosly, 2020; Alam et al., 2014) بود. در تحلیل نتایج این بخش میتوان گفت که وجود قوانین حفاظت از محیطزیست و کاهش وابستگی به منابع انرژی خارجی میتواند زمینه استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر را فراهم کند زیرا این قوانین نشان از اهمیت توجه به انرژیهای تجدیدپذیر در تمامی جوانب زندگی است. نگاه بلندمدت به حفظ محیطزیست میتواند زمانی اثربخش باشد که رفتارهای سازگاری و بدور از تخریب در محیط بکار گرفته شود یکی از مهمترین رفتارهای سازگاری کاهش استفاده از انرژیهای فسیلی است (Ali et al., 2020) و باید منابع جایگزین آن یعنی انرژیهای تجدیدپذیر استفاده شود. علاوه بر این، نتایج نشان داد که در میان نقاط تهدیدآمیز دو مورد «نبود قوانین اخذ مالیات از آلایندههای زیست محیطی» و «عدم توجه سیاستگذاران و برنامهریزان به استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در بخش کشاورزی» بیش از همه موارد مورد توجه پاسخگویان بود. این یافته در راستای مطالعات (Wall et al., 2021; Makki & Mosly, 2020; Yazdanpanah et al., 2021) بود. یکی از موارد مهم و چالشی در چند سال اخیر نبود قوانین اخذ مالیات از آلایندههای زیستمحیطی بود که اثرات جبران ناپذیری را بر محیطزیست وارد نموده است و در بعضی از مناطق عرصه را برای معیشت و زندگی محدود نموده است. بنابراین، نیاز است قوانین محدود کننده جدی برای آلایندههای محیطزیست در نظر گرفته شود این موارد میتواند در بخش کشاورزی نیز مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال دولتها میتوانند سیاستهای تشویقی برای کشاورزانی که رفتارهای سازگار با محیطزیست را انجام میدهند و تخریبی در محیط طبیعی ندارند به طور جدی پیگیری نمایند. علاوه بر این، یکی از موارد مهم که در کشورهای در حال توسعه و ایران وجود دارد عدم توجه به جایگاه بخش کشاورزی در اقتصاد ملی و تولید ناخالص داخلی است از طرف دیگر تکیه بر اقتصاد تک محصولی و صادرات نفت از اهمیت و توجه به این بخش کاسته است. کاهش اهمیت بخش کشاورزی نزد سیاستگذارن میتواند آسیبی جدی به این بخش وارد سازد. بنابراین، نیاز است با تدوین سیاستهای پایدار و توجه به استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در این بخش توجه کافی شود.
علاوه بر این نتایج این پژوهش در موضوع مطالعه نشان داد که مخاطره آمیز (W + T) بر فضای مفید (O + S) غلبه دارد و نشان دهنده این است که عوامل مخرب در توسعه انرژیهای تجدیدپذیر بر عوامل مفید غلبه کرده است و در صورتی که سیاستگذاران از پتانسیل انرژیهای تجدیدپذیر در منطقه استفاده نکنند فشار مضاعفی بر انرژیهای فسیلی در بلندمدت وارد میشود که این نیازمند توجه و اهمیت بیشتر به این موضوع است. در نهایت در این پژوهش براساس ماتریس TOWS اقدام به طراحی 12 راهبرد توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در بخش کشاورزی شد. بنابراین، نتایج این پژوهش میتواند بینشهای جدیدی را برای سیاستگذاران این حوزه فراهم کند زیرا تاکنون تحقیقی با این عنوان در این منطقه انجام نشده است. در نهایت براساس نتایج تحقیق پیشنهادهایی به صورت زیر ارایه میگردد.
- استفاده از تشکلها و انجمنهای روستایی جهت آموزش، ایجاد انگیزه و متقاعدسازی کشاورزان در راستای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در بخش کشاورزی
- تدوین سیاستها و قوانین پایدار در جهت افزایش انگیزه بخش خصوصی در راستای سرمایهگذاری در بخش کشاورزی
- کاهش ریسک سرمایهگذاری در بخش کشاورزی با ارایه تسهیلات و یارانهها دولتی در راستای ورود بخش خصوصی به کشاورزی
- - برگزاری دورههای آموزشی و مهارتی برای کشاورزان جهت آشنایی با فناوریهای نوین انرژیهای تجدیدپذیر
- ارائه تسهیلات و پرداخت یارانهها به کشاورزان کم بضاعت جهت راهاندازی و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر
- تنظیم سیاستهای درست در زمینه قیمتگذاری انرژیهای فسیلی در راستای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در بخش کشاورزی
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Compilation of renewable energy development strategies in the agricultural sector of Bushehr Province
نویسندگان [English]
- Moslem Savari 1
- farshad Razmavar 2
1 Department of Agricultural Extension and Education, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
2 MSC
چکیده [English]
This study was conducted with the general purpose of developing strategies for the use of renewable energy in the agricultural sector in Bushehr province. In this study, first, using analytical studies and literature, the subject of the four SWOT points, namely strength, weakness, opportunity and threat, were identified and prioritized using the AHP technique. The statistical population of the study were subject-aware experts and specialists in relevant organizations who were purposefully selected for the study. Data analysis was performed using SWOT-AHP technique using Expert Choice software. Findings showed that in evaluating the criteria, strengths, weaknesses, threats, opportunities were the first to fourth priorities that the weights obtained from the results of these points indicate the dominance of risky space over space. useful. In addition, in prioritizing strategic areas, the results showed that the first SO strategy is aggressive strategy (maximum-maximum), the second strategy is ST strategy is contingent strategy (maximum-minimum), the third WO strategy is adaptive strategy (minimum-maximum strategy). And finally, the last strategy in the subject under consideration is the WT strategy, that is, the defense strategy (at least - at least). In general, the results of this research can provide new insights for energy and environmental policy makers.
کلیدواژهها [English]
- Renewable Energy
- Agriculture
- Sustainable Development
- Environmental Protection
- SWOT-AHP
- انتظاری، علیرضا. احمدی، حمزه. کرمی، مختار. احمدی، طالب. (1396). تحلیلی بر شرایط زیست اقلیمی و درجه روزهای نیاز گرمایشی و سرمایشی شهر اسلامآباد غرب. فصلنامه جغرافیا و برنامهریزی. 21 (2): 1-21.
- کرمی دهکردی، مهدی. کوهستانی، حسین. یادآور، حسین. روشندل، رامین. (1397). واکاوی کیفی عوامل بازدارنده استفاده از انرژیهای تجدید پذیر با استفاده از تئوری مبنایی(موردمطالعه: روستای کاهکش استان چهارمحال و بختیاری). جغرافیا و برنامهریزی، 22 (66): 207-229.
- هوشنگی، نوید. آل شیخ. علی اصغر. (1396). پتانسیلسنجی احداث نیروگاههای خورشیدی در ایران با روشهای تاپسیس، فازی تاپسیس و فازی سوگنو. 21 (2): 303-327.