برنامه ریزی شهری
اصغر عابدینی؛ ستاره رمش؛ زهرا علیزاده
چکیده
هدف :شهر۱۵ دقیقهای بهعنوان رویکردی نوین در برنامهریزی شهری، بر دسترسی سریع و آسان به خدمات و امکانات در فاصلهای کوتاه تأکید دارد. این رویکرد میتواند تأثیر چشمگیری بر کاهش وابستگی به خودروهای شخصی و بهبود شاخصهای زیستمحیطی داشته باشد. هدف این پژوهش بررسی اثرات شهرهای۱۵ دقیقهای بر کاهش ردپای زیستمحیطی، کاهش ترافیک و ...
بیشتر
هدف :شهر۱۵ دقیقهای بهعنوان رویکردی نوین در برنامهریزی شهری، بر دسترسی سریع و آسان به خدمات و امکانات در فاصلهای کوتاه تأکید دارد. این رویکرد میتواند تأثیر چشمگیری بر کاهش وابستگی به خودروهای شخصی و بهبود شاخصهای زیستمحیطی داشته باشد. هدف این پژوهش بررسی اثرات شهرهای۱۵ دقیقهای بر کاهش ردپای زیستمحیطی، کاهش ترافیک و آلودگی هوا، و ارتقای کیفیت زندگی شهری در شهر ارومیه است.
روش پژوهش: روش تحقیق این پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و دادهها از دو روش کتابخانهای و میدانی گردآوری شدهاند. در مرحله نخست، شاخصهای مرتبط با ردپای زیستمحیطی و اصول شهرهای۱۵ دقیقهای با استفاده از مطالعات کتابخانهای شناسایی شدند. سپس یک پرسشنامه استاندارد بر اساس این شاخصها تدوین و برای جمعآوری دادههای میدانی استفاده شد. دادههای بهدستآمده با نرمافزارSmart PLSمدلسازی و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان میدهد که قابلیت دسترسی بیشترین تأثیر را بر کاهش ردپای زیستمحیطی دارد. دسترسی آسان به خدمات و امکانات محلی میتواند با کاهش سفرهای درونشهری و استفاده از خودروهای شخصی به کاهش مصرف انرژی و آلودگی هوا کمک کند. همچنین، تنوع خدمات و امکانات تأثیر معناداری بر کاهش ردپای زیستمحیطی دارد و بر اهمیت توسعه زیرساختهای محلی و بهبود امکانات شهری تأکید میکند. ظرفیت زیستی بهعنوان یک متغیر میانجی، نقش مؤثری در بهینهسازی مصرف منابع طبیعی و کاهش تولید پسماند ایفا میکند. علاوه بر این، توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، بهبود مدیریت پسماند، افزایش فضاهای سبز، و کاهش آلودگی هوا اثرات مثبت و معناداری بر کاهش فشارهای زیستمحیطی و ارتقای کیفیت زندگی شهری دارند.
نتیجهگیری: اجرای سیاستهای مبتنی بر مدل شهرهای۱۵دقیقهای میتواند تأثیر چشمگیری بر کاهش ترافیک، بهینهسازی مصرف انرژی، و ارتقای پایداری شهری در ارومیه داشته باشد. یافتهها اهمیت توسعه این مدل شهری را بهعنوان رویکردی مؤثر برای کاهش ردپای زیستمحیطی و افزایش کیفیت زندگی برجسته میکند و پیشنهاد میشود که سیاستگذاران شهری در برنامهریزیهای آتی به این مدل توجه ویژهای داشته باشند.
برنامه ریزی شهری
اصغر عابدینی؛ امیرحسین شکاری
چکیده
تغییرات اقلیمی گسترده و عواقب ناشی از آن بر حوزههای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و ... جوامع جهانی را بر اتخاذ تصمیمات جدی و تغییر راهبردهای توسعهای وادار کرده است. کاهش انتشار گازهای گلخانهای که عاملی مهم بر گرمایش کره زمین است، یکی از این راهبردها میباشد. شهرها به عنوان کانونهای جمیعتی و تنوعی از فعالیتها آلودهکننده، مراکز ...
بیشتر
تغییرات اقلیمی گسترده و عواقب ناشی از آن بر حوزههای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و ... جوامع جهانی را بر اتخاذ تصمیمات جدی و تغییر راهبردهای توسعهای وادار کرده است. کاهش انتشار گازهای گلخانهای که عاملی مهم بر گرمایش کره زمین است، یکی از این راهبردها میباشد. شهرها به عنوان کانونهای جمیعتی و تنوعی از فعالیتها آلودهکننده، مراکز مهم تولید گازهای گلخانهای میباشند. این مسئله در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران بیشتر قابل مشاهده است. در همین راستا این پژوهش میکوشد با هدف بررسی مبانی نظری و پیشینه آن مولفهها و شاخصههای موثر بر کمکربنسازی شهری را تشخیص داده و آنها را برای طرحها و راهبردهای شهری آتی تحلیل و ارائه نماید. به همین جهت پژوهش حاضر با استفاده از روش تحقیق تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری انجام شده و به صورت پیمایشی و کتابخانهای صورت گرفته است. رویکرد روش شناختی پژوهش نیز از نظر ماهیت دادهها، کمی است. ابزار اصلی برای گردآوری دادهها پرسشنامه بسته با طیف لیکرت است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرمافزارهای SPSS21 و AMOS23 استفاده گردید. در نهایت آزمونهای مختلف برازش انجام شده و مطلوبیت آنها مورد سنجش قرار گرفت. نتایج حاصله نشان میدهد که مولفهها و شاخصهای مختلف با میزان تاثیر متفاوت بر کمکربنسازی شهری موثر میباشند. بارهای عاملی بیانگر میزان تاثیر آنها بر موضوع میباشد. در میان مولفهها و شاخصها گزینههای مرتبط با حفظ جنگلها، حملونقل پاک و پیادهمحوری، استفاده از انرژیهای پاک و ... ، بیشترین بار عاملی را دریافت کرده و نشان هشداری را بر سیاستهای اتخاذی ارگانهای مسئول در حوزه را دارد. حرکت به سمت مولفههای بیان شده، گامی بزرگ جهت تشکیل یکی از سه ضلع توسعه پایدار است.
برنامه ریزی شهری
اصغر عابدینی؛ آرام خضرلو؛ بهرنگ اکرمی؛ امین خلیلی؛ پرویز عزیزی
چکیده
یکی از دغدغههای بشر از نخستین روزهای خلقت تاکنون موضوع مسکن و سرپناه بوده است؛ موضوعی که اندیشمندان غربی و غیراسلامی نگاهی ظاهری و ساکن به آن دارند. دین مبین اسلام شاخصههای اساسی مسکن را به منظور هویّت دهی و کمک به آرامش قلبی انسان و رسیدن او به کمال الهی ارائه می نماید. مسکن ایرانی-اسلامی نیز به سبب تفکر عمیق مبتنی بر حقیقت والای ...
بیشتر
یکی از دغدغههای بشر از نخستین روزهای خلقت تاکنون موضوع مسکن و سرپناه بوده است؛ موضوعی که اندیشمندان غربی و غیراسلامی نگاهی ظاهری و ساکن به آن دارند. دین مبین اسلام شاخصههای اساسی مسکن را به منظور هویّت دهی و کمک به آرامش قلبی انسان و رسیدن او به کمال الهی ارائه می نماید. مسکن ایرانی-اسلامی نیز به سبب تفکر عمیق مبتنی بر حقیقت والای انسانی و به دلیل تغییر در نگرش و سبک زندگی افراد در بعد فرهنگی و سنت های مسکونی قومی و محلی کشورمان امروزه بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و اهمیت اصلاح روش مسکن سازی با استفاده از مفاهیم قرآن و سنت اهل بیت(ع) را الزامی نموده است لذا ارزیابی و سنجش شاخص های مسکن ایرانی-اسلامی به جهت آسیب شناسی و اصلاح روش مسکن سازی امروزی ضروری می نماید. پژوهش حاضر با هدف تحلیل و ارزیابی شاخصهای مسکن ایرانی-اسلامی در محلات شهر ارومیه انجامگرفته است. دراین پژوهش ابتدا شاخصهای مسکن ایرانی اسلامی از آیات و احادیث و منابع مرتبط استحصال و دسته بندی گردیده است که از نظرات کارشناسان حوزوی و دانشگاهی نیز بهرهگیری شده است. سپس برای ارزیابی و تحلیل از دو رویکرد سنجش و تحلیل محلات بر اساس شاخصها و سنجش و تحلیل شاخصها در محلات با بهکارگیری مدلهای ارزیابی چند معیاره فرایند تحلیل سلسله مراتبی و تاپسیس استفاده شده -است. در وهله بعدی با تحلیل نتایج دو رویکرد به آسیبشناسی شاخصهای مسکن ایرانی-اسلامی در محلات قدیم و جدید اقدام گردیده است. نتایج نشان میدهد که محله بهداری نسبت به محله مهدیالقدم از نظر شاخصهای مسکن ایرانی-اسلامی در وضعیت مطلوبتری میباشد. با توجه به نتایج تحلیل شاخصها در محلات، شاخص مقاومت و ایمنی در وضعیت نسبتا مطلوب،و شاخصهای دسترسی مسکن، اِشرافیت و فضای سبز در محله در وضعیت نامطلوبی قرار دارند. درنهایت برای رفع ضعفها،به ارائه راهکارها و پیشنهادات پرداخته شده است.
محمدرضا پورمحمدی؛ میرستار صدرموسوی؛ اصغر عابدینی
دوره 19، شماره 53 ، مهر 1394، ، صفحه 69-92
چکیده
بافت فرسوده، بافتی میباشد که در فرآیند زمانی طولانی شکل گرفته و تکوین یافته و امروزه از لحاظ عملکردی دچار چالشهایی بوده و پاسخگوی نیازهای امروز نمیباشد و توجه و برنامهریزی برای بهبود وضعیت کنونی بافتهای فرسوده ضروری است، چرا که با گذشت زمان وضعیت این بافتها هر روز وضعیت نامناسبی بهخود میگیرد. شهر ارومیه دارای ...
بیشتر
بافت فرسوده، بافتی میباشد که در فرآیند زمانی طولانی شکل گرفته و تکوین یافته و امروزه از لحاظ عملکردی دچار چالشهایی بوده و پاسخگوی نیازهای امروز نمیباشد و توجه و برنامهریزی برای بهبود وضعیت کنونی بافتهای فرسوده ضروری است، چرا که با گذشت زمان وضعیت این بافتها هر روز وضعیت نامناسبی بهخود میگیرد. شهر ارومیه دارای 2/1313 هکتار بافت فرسوده میباشد که شامل سه نوع بافت فرسوده تاریخی (مرکزی)، بافت فرسوده میانی و بافت فرسوده حاشیهای میباشد و هر یک از انواع بافتهای یاد شده دارای ویژگیها و خصوصیاتی میباشند که تأثیر چالشهای شناسایی شده در این تحقیق در هر محدوده متفاوت میباشد در این مقاله به ارزیابی سیاستهای ساماندهی و شناسایی معیارهای مهم و تحلیل چالشهای موجود در بافتهای فرسوده با استفاده از فرآیند تحلیل شبکهای (مدلANP) پرداخته شده و در نهایت به اولویتبندی انواع بافت فرسوده اقدام شده است. این مقاله در نوع خود منحصر به فرد بوده و برای اولین بار در کشور مدل (ANP) در بخش مسکن و بافتهای فرسوده مورد استفاده قرار گرفته است.